FacebookInstagram
Provera
AUTENTIFICARE FAVORITE COSUL MEU
Despre noi   /   Suport clienti   /   Blog
FacebookInstagram

Aromele toamnei în minunatul dovleac plăcintar

supa crema dovleac
27-10-2020

Una dintre cele mai îndrăgite arome ale copilăriei le regăsim, în fiecare toamnă, în toate reÈ›etele ce includ dovleacul plăcintar. Și ce bine că acesta, datorită înveliÈ™ului său exterior dur, se păstrează pentru perioade lungi de timp, putând să ne bucure chiar È™i iarna.

 

Foarte hrănitor, deliciosul dovleac  de plăcintă este o sursă grozavă de vitamina C È™i vitamina A , dar È™i bogat în carotenoizi. Cele două vitamine funcÈ›ionează ca antioxidanÈ›i puternici în corpul nostru, protejându-ne celulele de daunele provocate de moleculele instabile, numite radicali liberi. 

Vitamina A este esenÈ›ială pentru regenerarea celulară, pentru sănătatea ochilor, a oaselor È™i a funcÈ›iei imune. În plus, este  vitală pentru prevenÈ›ia infecÈ›iilor È™i pentru creÈ™terea È™i dezvoltarea fătului, fiind, deci, o vitamină importantă pentru viitoarele mame.

Vitamina C, pe care spuneam că o regăsim, din abundență, în dovleacul nostru plăcintar, este un nutrient necesar unei imunități puternice, sintezei colagenului, vindecării rănilor È™i reparării È›esuturilor.

Vitamina E este un alt antioxidant al dovleacului de plăcintă, care poate reduce riscul apariÈ›iei unor afecÈ›iuni legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer , pe lângă multe alte beneficii.

 

Dar, dragilor, organismul nostru mai poate beneficia È™i de conÈ›inutul ridicat al vitaminelor B atât din miezul, cât È™i din seminÈ›ele gustosului dovleac portocaliu, de care avem nevoie ca de aer pentru formarea celulelor roÈ™ii din sânge È™i pentru a avea energie.

Mai mult, leguma noastră se poate lăuda È™i cu o ofertă generoasă în ceea ce priveÈ™te conÈ›inutul de magneziu, potasiu È™i mangan. De nerefuzat, aÈ™ zice eu, această ofertă, È›inând cont că cei trei nutrienÈ›i joacă un rol important în sănătatea oaselor.

 

ȘtiaÈ›i că dovleacul gătit este o alegere excelentă dacă doriÈ›i să pierdeÈ›i din grăsimea corporală, datorită conÈ›inutului să de fibre, mai ales, insolubile. S-a demonstrat că acestea reduc pofta de mâncare, aspect deloc de neglijat atunci când încercăm să controlăm aportul de calorii.

 

Și, de parcă nu ar fi suficient faptul că dovleacul plăcintar este o excelentă modalitate de a ne îmbunătăți sănătatea (pentru toÈ›i este loc de mai bine la acest aspect, nu-i aÈ™a?), aceste este È™i un ingredient versatil, care se potriveÈ™te foarte bine cu o gamă largă de arome – de la dulce la sărat È™i condimentat.

Enumăr doar câteva idei pentru încorporarea dovleacului plăcintar în ambele feluri de mâncare, dulci È™i sărate:

AdăugaÈ›i-l în brioÈ™e.

FaceÈ›i un chilli vegetarian combinând fasole, sos de roÈ™ii, dovleac È™i condimentele specifice acestui fel de mîncare.

Macaroanele cu brânză È™i dovleac sunt o variantă minunată pentru cină, biscuiÈ›ii cu dovleac pot fi foarte apreciaÈ›i pentru micul dejun, alături de un pahar cu lapte.

Să nu uităm nici de supa-cremă de dovleac, căci poate fi preparată în atât de multe variante, încât putem găsi cel puÈ›in una care să ne ajungă la suflet.

 

V-o prezint, în continuare, pe cea recent încercată de mine.

 

Ingrediente

1 kg dovleac plăcintar, tăiat în bucăți mai mici, aÈ™ezat în tava de cuptor, stropit cu ulei de măsline È™i copt în cuptorul preîncins la 200°C, timp de 30 de minute;

1 ceapă nici prea mică, nici prea mare;

câtiva căței de usturoi;

100gr de orez;

1 țelină micuță ;

1 păstârnac nu prea grăsunel

Ulei de măsline bio extravirgin, sare neiodată, piper.

 

Decojim ceapa È™i usturoiul, le tocăm grosier È™i le călim în ulei de măsline (eventual, amestecat cu puÈ›ină apă, pentru o mâncare mai dietetică).

Adăugăm rădăcinoasele tocate cubuleÈ›e,  1,5 L de apă È™i lăsăm să fiarbă până când legumele devin, parÈ›ial, moi.

Urmează   să punem în oală dovleacul copt, împreună cu orezul. Condimentăm cu sare, piper măcinat È™i orice alte condimente ne plac – nucÈ™oară, coriandru, chimen etc – È™i mai fierbem cam 15 minute.

Pasăm cu un blender vertical  până ce supa noastră capătă o consistență cremoasă.

Servim cu crutoane, cu smântănă sau stropită cu puÈ›in ulei de dovleac.

 

Să aveți poftă!

 

Andreea de la Provera

dovleac placintar bio
dovleac placintar bio
dovleac bio
dovleac bio
PRODUCATORI
   
Info & Comenzi
+40 737 023 442
Adresa
Comuna Giulvăz, sat Giulvăz nr. 143/C/1, jud. Timiș
Copyright © 2024 PROVERA
Web design by Royalty